Wat is Weerwolven van Wakkerdam?

Weerwolven van Wakkerdam is een spannend spel dat kan worden gespeeld door groepen (vanaf 10 spelers). Het rollenspel speelt zich af in Wakkerdam, een fictief dorpje dat geteisterd wordt door weerwolven. De weerwolf gaat met zijn vriendjes iedere nacht op jacht, en vermoordt dan één onschuldige burger uit het dorp. Op die manier proberen de weerwolven het dorp in hun handen te krijgen.

De burgers echter proberen de wolven te ontmaskeren en te doden. Zij proberen te achterhalen wie de wolven zijn door goed te letten op geluiden, lichaamstaal en uitspraken in de discussie met andere spelers. Iedere dag vindt er een lynch plaats: dan wordt de speler die het meest gewantrouwd wordt, gedood.

Ieder spel wordt in goede banen geleid door een spelleider. De spelleider zorgt ervoor dat iedere speler een rol krijgt toebedeeld, en voert de regie over alle gebeurtenissen in het spel. Hij inventariseert de stemmen voor de lynch en de lunch, vraagt speciale rollen op wie zij hun krachten willen gebruiken en praat alle gebeurtenissen aan elkaar.

Weerwolven van Wakkerdam-facts

 • Het spel werd ontworpen door Philippe des Pallières en Hervé Marly.
 • De illustrator van het kaartspel is Alexios Tjoyas.
 • Het gezelschapsspel werd voor het eerst uitgegeven in 2001.
 • De Franse naam is "Les loups-garous de Thiercelieux".
 • Weerwolven van Wakkerdam is een variant op het bekende rollenspel Mafia.
 • Het spel heeft verschillende uitbreidingen, waaronder Het Dorp en Volle Maan.

Rollen in Weerwolven van Wakkerdam

 • De weerwolf bepaalt met zijn/haar vriendjes iedere nacht welke onschuldige medeburger er op het menu staat.
 • De burger is de gewone inwoner van Wakkerdam, zonder special krachten.
 • De ziener mag iedere nacht de rol-kaart van één speler inzien.
 • De heks mag in het spel één keer iemand redden van de lunch, en één keer een speler naar keuze vermoorden.
 • Wanneer de jager gedood wordt, neemt hij een speler naar keuze mee de dood in.
 • Cupido brengt liefde, en koppelt twee spelers aan elkaar.
 • Het onschuldig meisje mag 's nachts door spieken proberen te ontdekken wie de wolven zijn.
 • De dief krijgt in de eerste nacht de keuze tussen een tweetal overgebleven rollen.

Daarnaast zijn er een aantal dubbelrollen. Allereerst wordt er ieder spel een burgemeester gekozen. Iedereen kan zich voor deze positie verkiesbaar stellen. De burgemeester heeft bij een gelijke stemming voor de lynch, de doorslaggevende stem. Bovendien zijn er de geliefden, die door Cupido aan elkaar gekoppeld worden. Zij kennen elkaars identiteit (en afhankelijk van de spelleider ook elkaars rol). Hun doel is samen te overleven, met hun eigen team (als ze allebei goed of slecht zijn), of anders met elkaar (ze vormen dan een derde partij binnen het spel). Als één van de geliefden overlijdt, sterft de ander van verdriet.

Dit zijn de rollen uit het basisspel. De uitbreidingen van Weerwolven van Wakkerdam kennen extra rollen met weer andere krachten. Niet in ieder spel worden alle rollen gebruikt: het is aan de spelleider een keuze te maken uit de beschikbare rollen. De spelleider bepaalt ook de verhouding goed versus slecht.

Online Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam vereist een vrij grote groep spelers (minimaal 8, liefst 10 of meer). Het is niet altijd eenvoudig zo'n grote groep spelers bij elkaar te krijgen. Online spelen is daarom een goed alternatief: liefhebbers uit heel Nederland en België verzamelen zich op websites om samen dit rollenspel te spelen. Wakkerdam.net is zo'n website. Wij spelen het spel op het forum. Wil je meer weten? Wij zetten de verschillen tussen het kaartspel en het online spel op een rijtje.

Nieuwsgierig geworden?

Speel mee op ons gezellige forum!